Microbloggar III

Microbloggar kan användas till andra ändamål än till att hlla dig uppdaterad bland dina vänner. Bland annat så är det många företag som twittrar för att marknadsföra sig själva. Under 2008 uppmärksammades Barack Obamas twittrande och under valdagen ökades twittrandet med 43 procent. Som marknadsföring kan det vara ett bra sätt att visa att företaget hänger med samt att man får en annan relation till företagen/privatpersonerna i fråga.

Även många tidningar och nyhetsstationer har egna twitterkonton som tillåter en snabb uppdatering. Vi katastrofer har detta visat sig vara till stor hjälp då de snabbare kunnat få ut information, kartor och bilder över situationen än vad de kunnat via t.v-sändningar. Ögonvittnen vid katastrofer har också kunnat twittra om nödsituationer, gett vägledning och på annat sätt upplysa om situationen.
När ett flygplan fick nödlanda i Hudsonfloden i Januari i år var den första bilden som offentliggjordes en bild tagen med mobil och uppladdad till Twitpic innan någon nyhetsstation var på plats.

Källa: Wikipedia (2009) Twitter (Elektronisk) Tillgänglig:http://en.wikipedia.org/wiki/Twitter(20091208)


Kommentarer
Postat av: Frida Nelhans

Nog är det väl så att Twitter är väl användbart för att hålla kontakten med sina vänner, nya bekanta och äldre sådana. Och även att man kan få reda på nyheter innan de ens publiceras såväl på tidningens egna hemsida och i publicerad pappersform. Och jag kan förstå att det är användbart vid katastrofer.

Men trots detta upplever jag att det inte är så många i mitt egna nätverk av familj, vänner, släkt och klasskamrater som faktiskt använder sina twitterkonton frekvent. Eller att de inte ens har ett konto på twitter. Och då menar Twitter på att de ska försöka göra Twitter större än Facebook (Baker 2008). Men jag själv lägger märke till att de flesta vill uppdatera mot internet och världen via Facebook och inte alls via Twitter eller via Twitter kopplat till Facebook så att meddelandet överförs per automatik in i Facebook så att man inte behöver skriva samma meddelanden på 2 ställen.Och nu är det ju 2010 och trots det lägger jag inte märke till att Twitter har "tagit över" eller blivit större än Faceboook. Nog satsar de och har utvecklat en hel del applikationer så att det ska bli ännu lättare att söka upp den informationen som man som individ är intresserad av såsom t.ex. att man kan ta reda på var alla twittrare bor och lever i världen (Baker 2008). Tror du att Twitter kommer gå om Twitter i storlek och i antalet användare? Jag läser i Bakers artikel att en av de som arbetar på Twitter under 2008, Michael Arrington, har 17000 som följer honom på Twitter. Själv har jag "bara" 35 och följer 45 stycken personer. Hur många har du som följer dig?Jag läste någonstans att det finns en hel del som följer andra utan att läsa deras inlägg på Twitter för att få nya följeslagare och i slutändan har de precis som Michael Arrington tusentals följeslagare. Men, borde det inte vara som man säger på engelska, mutual. Att båda ska vara antingen lika eller nästan lika intresserade av varandras inlägg?Baker Stephen (2008) Why Twitter matters BusinessWeek Online, 16 maj

Tillgänglig: http://search.ebscohost.com.ezproxy.server.hv.se/login.aspx?direct=true&db=afh&AN=32115851&site=ehost-live

2010-01-18 @ 20:31:02
URL: http://tor.ei.hv.se/~dig08030/blogg/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0